Błędy żywieniowe mogą być jedną z najważniejszych przyczyn rozwoju osteoporozy, jednak zdrowa, dobrze ułożona dieta może stać się ważnym elementem zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu choroby. Jak zatem powinna się odżywiać osoba cierpiącą z powodu osteoporozy? Jakie produkty pozwalają poprawić stan kości i pokonać tak uciążliwą chorobę, jak osteoporoza?
Podstawowe zmiany, które należy wprowadzić w diecie jest wykluczenie tych produktów, które utrudniają wchłanianie wapnia. Dotyczy to w szczególności tłuszczu oraz soli kuchennej. Uważać należy również na cukry oraz gotowe produkty. Niebezpieczne mogą się również okazać te warzywa, w których znajdują się szczawiny. W walce z osteoporozą należy zatem uważać z takimi warzywami, jak szpinak czy też buraki. Szczawina znajduje się również w szparagach oraz w rabarbarze.
Ważne jest również dostarczenie organizmowi niezbędnych ilości wapnia, którego najlepszymi źródłami są produkty mleczne. Najlepsze jest oczywiście samo mleko, można jednak sięgać po chude twarożki, sery oraz maślanki czy naturalne jogurty. Cennym składnikiem diety stają się również kanapki z serem. Nie można zapominać także o świeżych owocach i warzywach, które są cennym uzupełnieniem codziennej diety. Warto po nie sięgać możliwie jak najczęściej, zastępując nimi tłuste przekąski i słodycze.
Napisz do nas